11 دي 1348 03:30
اخذ برچسب انرژی رتبه B در ساختمان اطلس گاندی

حدود ٦٠ درصد از مصرف انرژی کشور به تامین گرمایش و سرمایش و روشنایی ساختمان‌ها اختصاص دارد. بخش عمده‌ای از این انرژی از سوزاندن گاز طبیعی تامین می‌شود که از یک سو منبعی محدود می‌باشد و از سوی دیگر سوزاندن آن به محیط زیست لطمه وارد می‌کند، بنابراین ضرورت کاهش مصرف انرژی ساختمان‌ها نمایان می‌شود. در این راستا اولین گام، تعیین معیاری جهت اندازه‌گیری و مقایسه‌ی  انرژی ساختمان می‌باشد، به همین منظور سازمان ملی استاندارد ایران در سال ١٣٩٠ به تدوین استاندارد برچسب انرژی ساختمان با کد ISIRI-14254 در دو ویرایش برای ساختمان‌های در حال طراحی و ساختمان‌های ساخته شده اقدام نمود.

ایرانیان اطلس که یکی از ارزش‌های بنیادین خود را طلایه‌داری احترام به محیط‌زیست عنوان کرده است، جهت برخورداری از این استاندارد پروژه برچسب انرژی ساختمان اطلس گاندی را در بخش تحقیق و توسعه‌ی مجموعه تعریف نمود. بررسی‌های انجام شده منجر به شناسایی دو شرکت مورد تایید سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت در زمینه مشاوره و ارزیابی انرژی شد که یکی از آنها به عنوان مشاور انتخاب گردید. با همکاری این شرکت طراحی اولیه ساختمان بررسی شد و مدل حرارتی آن با استفاده از نرم‌افزار Design Builder ساخته و مصرف انرژی آن ٤٧٠ کیلووات ساعت بر متر مربع در سال تعیین شد که معادل رتبه‌ی D می‌باشد. لازم به ذکر است که رعایت تمام استانداردها و نیازمندی‌های مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان که ناظر بر مصارف انرژی ساختمان‌ها می‌باشد معادل با رتبه‌ی انرژی G در استاندارد برچسب انرژی ساختمان است به عبارت دیگر طراحی اولیه سه رده بالاتر از سطح استاندارد لازم الاجرا در کشور است. با این وجود با توجه به اهداف استراتژیک مجموعه ایرانیان اطلس و تاکید مدیر عامل محترم مبنی بر اخذ رتبه انرژی B تیمی از کارشناسان معاونت‌ فنی، معاونت برنامه‌ریزی، شرکت مشاور طراحی‌ و هم چنین کارشناسان شرکت مشاور انرژی به منظور بررسی راهکارهای ارتقای رتبه انرژی ساختمان اطلس گاندی تشکیل شد.

بررسی‌های این تیم مشخص کرد که رتبه‌ی انرژی B در قالب دو سناریو (مهمترین تفاوت این دو سناریو نوع چیلر استفاده شده است) قابل دست‌یابی است. ولی با در نظر گرفتن این نکته که سناریوی مبتنی بر استفاده از چیلر آب‌خنک ٣٧ درصد مصرف آب بیشتری دارد سناریوی مبتنی بر چیلر هواخنک مورد تایید قرار گرفت و با تصویب مدیر عامل جهت اجرا ابلاغ شد.

راهکارهای به کار گرفته شده جهت دستیابی به رتبه‌ی انرژی B در ساختمان اطلس گاندی:

  1.  استفاده از عایق حرارتی به ضخامت ٥ سانتی‌متر در دیوارهای عمودی از نوع پلی استایرن اکسترود شده
  2. در نظر گرفتن شیشه‌های سه جداره با یک جدار کم‌گسیل برای تمام نمای شیشه‌ای و نیز برای نمای کرتین وال
  3. اصلاح شدت روشنایی به طوری که حداقل استاندارد اشری ١/٩٠ را برآورده کند.
  4. استفاده از چیلرهای تراکمی سانتریفیوژی توربوکور هوا خنک (با ضریب عمکرد ١/٦)
  5. استفاده از دیگ چگالشی به جای دیگ چدنی
  6. پیاده‌سازی سیستم مدیریت ساختمان مطابق با طراحی شرکت شیوا اطلس
  7. در نظر گرفتن ٢٠ کیلووات سیستم برق خورشیدی فتوولتاییک
  8. استفاده از سیستم بازیافت حرارتی با بازده بالا برای هواسازها

شاخص مصرف انرژی ساختمان پس از اعمال این راهکارهای از ٤٦٩/٨ به ٢٧٠ کیلووات ساعت بر متر مربع در سال کاهش یافت که معادل رتبه B در استاندارد برچسب انرژی ساختمان سازمان ملی استاندارد است و نسبت به حالت طراحی پایه ٤٢ درصد کمتر است. نکته‌ی قابل توجه اینست که چنین رتبه‌ای در ساختمانی که کاربری اداری–تجاری دارد برای اولین بار در کشور توسط گروه شرکت‌های ساختمانی ایرانیان اطلس کسب شده است و این شرکت نشان داد که بر خلاف تصور غالب مبنی بر مصرف بالای انرژی در ساختمان‌های اداری-تجاری می‌توان با در نظر گرفتن تدابیر درست بدون لطمه وارد کردن به کارکردهای اصلی ساختمان از جمله تامین آسایش گرمایشی-سرمایشی و شدت روشنایی استاندارد، رتبه انرژی مطلوبی به دست آورد. امیدواریم که این پروژه سرآغازی برای حرکت صنعت ساختمان به سمت ساختمان‌های انرژی کارا باشد.